Studentplakat – Så får du hjälpen att tillverka dem

Studentplakat - Så får du hjälpen att tillverka dem

När en familjemedlem tar studenten är det ett självklart inslag att någon familjemedlem eller släkting har ett studentplakat som hålls upp när de glada studenterna för sista gången rusar ut ur skolbyggnaden. Gör du det själv eller köper du det?

Personligt via tryckeri

Det är inte alla tryckerier som erbjuder studentplakat men många gör det. Fördelen att gå till ett tryckeri är att du kan få skylten väldigt personlig. Antingen sitter du själv i Photoshop (eller liknande program) och skapar skylten och mailar sedan över mallen till tryckeriet för tryck. I detta fall blir kostnaden relativt låg eftersom du enbart betalar för själva trycket och materialet.

Andra alternativet är att även be om designhjälp. Berätta kort vad eleven har för intressen och vad som önskas på skylten varpå de skapar ett personligt studentplakat. Generellt finns mycket duktiga grafiker på tryckerier som därmed ganska snabbt kan skapa en mycket snygg skylt. Men kolla alltid om denna tjänst ingår i priset eller inte. Tar det en timme att göra studentskylten och de tar 900 kr per timme blir det knappast ett billigt alternativ.

Vi rekommenderar att du kontaktar tryckeriet och frågar mer på den här sidan om du undrar kring exakta priser.

Färdig mall via återförsäljare

Andra alternativet är att köpa ett färdigt studentplakat utifrån en mall. Det finns ett par mallar att välja på och det man bara behöver göra är att ladda upp ett passande foto som därmed automatiskt appliceras på skylten.

Fördelen är priset och enkelheten. Välj mellan olika mallar och skapa snabbt en enkel skylt som har ett lågt pris. Nackdelen är däremot likriktigheten. Då det är mallar finns risken att de som står bredvid har exakt samma skylt – men bara en skillnad på vilket ansikte som syns. Kanske inte så uppskattat på en av livets stora dagar.

Göra själv?

Det billigaste sättet är att skapa studentskylten på egen hand. Det som krävs är en rak träpinne och papp/plywood samt en hel del fantasi. Papp kan man ofta få tag på gratis hos matvarubutiker och sedan kan ballonger, serpentiner, bilder och text appliceras på skylten. Roligt och kreativt – men relativt ovanligt. Då är det nog fler som väljer att anlita ett tryckeri. Med tanke på att ett studentplakat enbart kostar ett par hundra väljer nog många att köpa in det. Inte minst eftersom det är så mycket annat att ordna med inför studenten.

admin