Priserna på fritidshus ökar fortfarande från höga nivåer

Efterfrågan på fritidshus var rekordhög förra året och har fortsatt vara hög även i år. Dessutom fortsätter priserna på dessa hus faktiskt uppåt trots ökade kostnader och stigande räntor. Detta samtidigt som bopriserna sakta men säkert har börjat sjunka nedåt från rekordhöga nivåer. Denna utveckling kan alltså ännu inte skönjas när det kommer till fritidsstugor och sommarställen.

Därför är fritidshus fortsatt väldigt populära

Det finns såklart många olika skäl till att fritidshus även fortsatt är väldigt populära på marknaden. Många svenskar gillar helt enkelt tanken på att kunna spendera sommaren i en alldeles egen fritidsstuga. Detta är föga förvånande och ligger på sätt och vis i vårt DNA. Dessutom finns det faktiskt många fördelar med att ha ett sommarställe.

Till fördelarna med att ha en sommarstuga hör dessa:

  • Priset. De allra flesta fritidshus är faktiskt ganska billiga. Detta gäller oavsett om du väljer att köpa ett befintligt sådant eller bygga ett helt nytt. Anledningen till detta är främst att dessa hus är betydligt mindre än de flesta villor. Du kan till exempel köpa ett sprillans nytt, nyckelfärdigt semesterhus för runt miljonen eller snäppet mer. Detta pris kan jämföras med många äldre villor som idag går på flera miljoner kronor.
  • Miljömedvetenheten. Du kanske vill ha ett miljövänligt fritidshus? I sådana fall är detta långt ifrån en avlägsen dröm eller omöjlighet. Tack vare att dessa små hus inte kräver särskilt mycket energi till uppvärmning och liknande kan du ganska lätt åstadkomma detta. Du kan snabbt och enkelt minska ditt koldioxidavtryck på ett effektivt sätt. Detta gäller inte minst om du väljer att montera solpaneler på huset.
  • Enkelheten. Du kanske är en minimalist? I sådana fall kommer du fullkomligen älska att äga ett alldeles eget semesterboende. Dessa byggnader är nämligen vanligtvis ganska enkla och i hög utsträckning tillverkade av naturliga material såsom trä. Dessutom kan de vara väldigt snygga och trevliga att titta på. Som om inte detta vore nog är de också enklare att underhålla och reparera än en större villa. Det krävs helt enkelt inte lika mycket material eller fullt lika avancerade verktyg för reparationer och underhåll.

webmaster