Tillstånd och tillfällen som kräver akut tandvård

Tillstånd och tillfällen som kräver akut tandvård

Smärta och värk i tänder och tandkött kan vara otroligt påfrestande. Man kan ha svårt att tugga, prata eller att ens öppna munnen och i många fall krävs det att man söker akut tandvård för att avhjälpa problemet. Man kan även vara med om en olycka som kräver akuta åtgärder men man kan också invänta en reguljär tid om man inte upplever andra problem.

Kraftig tandvärk

Har man väldigt ont i en tand och det inte har gått över efter ett par dagar bör man boka in ett tandläkarbesök. Har man däremot så ont att inga värktabletter hjälper och man har problem med att äta kan man behöva söka akut vård för att få hjälp med problemet. Oftast beror kraftig tandvärk på att kariesbakterier har tagit sig hela vägen in i pulpan och orsakat en inflammation i tanden och för det behövs professionella åtgärder.

Utslagen eller trasig tand

Råkar man ut för en olycka där man slår ut en tand ska man söka akut tandvård. Har tanden slagits ut med hela roten kan det ibland gå att sätta tillbaka den men det gäller då att den är helt intakt och förvaras på rätt sätt fram till dess att man kommer till mottagningen. Det allra bästa är att ha den i munnen men det går även bra att lägga den i en behållare med lite mjölk.

Har man slagit i en tand utan att den lossnat men däremot blivit skadad finns ingen anledning att söka akut tandvård så länge man inte upplever några besvär. Man kan boka in en vanlig tandläkartid inom ett par dagar för att få skadan undersökt. Man bör dock hålla tanden under uppsyn dom kommande dagarna för att se om den ändrar färg. Om så är fallet har den blivit rejält skadad och behöver troligen rotfyllas.

Svullet och infekterat tandkött

Ett annat tillstånd som kan kräva akut tandvård är om tandköttet svullnat upp ordentligt och orsakar kraftig smärta i hela munnen. Det brukar ofta röra sig om en infektion och man kan behöva hjälp med att spola bort smuts som fastnat på svåråtkomliga ställen, så som runt om visdomständerna. Har man svårt att tugga och svälja mat kan man behöva en akut tid för att få rätt hjälp. Är besvären måttliga och man kan stå ut några dagar kan man boka in en vanlig tid hos sin mottagning.

admin