Olika typer av aluminiumbåtar

Aluminiumbåtar blir mer och mer populära och allt fler väljer att investera i en båt av denna typ. Särskilt för fiske lämpar sig aluminiumbåtar riktigt bra. Ofta är designen mycket enkel och båten är hållbar men samtidigt lätt, vilket gör den behaglig att navigera och enkel att hantera. Det finns flera olika typer av aluminiumbåtar som har lite olika egenskaper. De vanligaste modellerna är:

  • Deep-V
  • Semi-V
  • Jonbåt

Beroende på vad köparen är ute efter och vad båten ska användas till är det mycket bra att se över skillnaden mellan de olika båtmodellerna innan man köper sin aluminiumbåt.

Deep-V

Modellen Deep-V är den absolut vanligaste aluminiumbåten. Den har ett V-format skrov som går djupt i vattnet, vilket stabiliserar båten och gör den mer stabil. Denna båtmodell har sin tyngdpunkt djupt vilket gör att den rullar betydligt mindre häftigt från sida till sida, men kan förflytta sig snabbt på stora avstånd. Deep-V passar därför bra för större vatten och hård sjö. Modellens form skär vågor och hårt vatten på ett sådant sätt att åkturen upplevs som mjuk och stabil och båten passar därför utmärkt både för familjeutflykter och ensamfiske.

Semi-V

Semi-V modellen kan anpassas till olika typer av sjö, och är därför en bra allroundbåt. Semi-V skrovet lyfter vid högre hastigheter vilket gör den smidig och snabb, medan den vid lägre hastigheter beter sig mer som en Deep-V båt och blir då stabilare. Fördelen med Semi-V är alltså att den kan användas för olika typer av syften och i olika typer av sjö.

Jonbåtar

Specifikt för Jonbåten är att den har en mer eller mindre platt botten, antingen helt platt eller nästan helt platt. Detta gör Jonbåten utmärkt för navigering och fiske i grunt vatten. På plant och lugnt vatten går denna typ av båt snabbast att köra.

Därför passar aluminiumbåtar bra för fiske

Eftersom aluminiumbåtar är så slitstarka och hållbara passar de utmärkt till flera olika typer av sjöaktivitet. Deras lätthet och flexibilitet gör också att de kan förflytta sig snabbt på vatten, vilket är mycket viktigt vid fiske då man kan behöva byta fiskeplats. Dessutom gör materialets lätthet båten mycket enkelt att sjösätta, vilket är en stor fördel för den typ av säsongsfiske som ofta bedrivs i Sverige.

webmaster