Begagnad elektronik på nätet

Marknaden för begagnad elektronik ökar ständigt! En viktig fördel med att köpa begagnat är att man kan spara mycket pengar, då prisskillnaden mellan nytt och begagnat kan vara stor. Man kan också på ett viktigt sätt bidra till klimatmålen genom att förlänga livet på elektronikprodukter och på så vis minska nyproduktion och elektronikavfall.

Billigare och bra att köpa begagnad elektronik

Många har den uppfattningen att begagnat oftast är av sämre kvalité. Detta behöver i dagens läge inte alls vara sant. Många återförsäljare specialiserar sig idag på hemelektronik och på att förse en marknad med kostnadsmedvetna och ofta också miljömedvetna konsumenter med pålitliga varor av god kvalité. Seriösa återförsäljare rustar upp produkter och testar för att försäkra sig om att de fungerar optimalt, och certifierar kvaliteten på produkterna. Som köpare får man även ett kvitto och har rätt att lämna tillbaka produkten, precis som när man köper nytt.

Man kan även köpa begagnade produkter direkt från tidigare ägare, och på så vis i många fall få ännu bättre pris. Stora aktörer har ett stort utbud begagnade elektronikprodukter och har satsat hårt på att göra betallösningar säkra och på att försvåra för bedragare.

Begagnat är ett bra miljöval

Att köpa begagnad elektronik är att handla mer miljövänligt, bland annat av följande anledningar:

  • Minskad nyproduktion och mindre avfall.
  • Mindre växthusgaser; genom att förlänga livet på de elektronikprodukter som redan finns kan vi minska nyproduktion och minska användandet av förpackningar, transport och avfall.
  • Mindre plasttillverkning; elektronikprodukter innehåller plast och när man köper begagnat betyder det då att motsvarande plastmängd inte behöver nytillverkas, varken till varan eller dess förpackning.
  • Hushållande av stål; stålproduktionen släpper ut stor mängd växthusgaser. Handeln med begagnad elektronik kan hjälpa till med att minska nytillverkningen av stål och därmed också minska utsläppen.

Tänk om när det gäller elektronik

När man planerar köpa en ny elektronikvara kan det alltså löna sig på många sätt, både för privatekonomin och för miljön, att först se efter om varan finns att köpa i begagnat skick. Det finns många alternativ, dels att köpa direkt från privatpersoner med hjälp av service som Blocket bland andra, dels att köpa från specialiserade återförsäljare som certifierar produkterna och ger bra garantier.

webmaster