Gårdsgrus till gårdsplanen eller till trädgården

Gårdsgrus är en särskild sorts grus som man ofta ser användas i trädgårdar i Sverige. Detta grus utgörs inte sällan av singel som har skapats naturligt. Färgen på gruset kan variera men den är ofta melerad och gör sig därför bra i just en trädgård. Du kan dock även välja att använda den på din grusgång eller uppfart.

Det kan dock vara svårt att veta exakt hur mycket gårdsgrus som krävs. Svaret är förstås att det beror lite på vad du har tänkt använda gruset till. Men om du ska anlägga en grusgång är en bra tumregel att du använder cirka 5 cm grus. En lämplig storlek på gruset är cirka 8-16 mm.

Så anlägger du en gång i trädgården med gårdsgrus

Vill du anlägga en trädgårdsgång i din trädgård? Gör då på följande vis:

  • Införskaffa gårdsgrus. För att kunna anlägga en stilig gång i trädgården behöver du gårdsgrus. Du kommer även behöva använda annat grus som bärlager samt införskaffa en fiberduk att lägga underst.
  • Planera för gången. Det första du bör göra är att planera hur du har tänkt anlägga din trädgårdsgång. Detta är steg ett och du kan till exempel märka ut den tilltänkta gången med spikar eller små pinnar som du sätter i gräset. Dra sedan ett snöre mellan dessa så får du en bra uppfattning av var du vill att gången ska gå.
  • Provgå din trädgårdsgång. Innan du förverkligar dina planer kan det vara värt att provgå gången. Genom att göra detta kanske du upptäcker att den avviker från den gångbana som du har vant dig att gå i trädgården.
  • Börja anlägga gången. Nästa steg är att skära upp och gräva bort gräset och en del av jorden längs din tilltänkta trädgårdsgång. Gräv jord till ett djup om ungefär 15 cm. Därefter lägger du först en fiberduk i hålet. Därefter lägger du ett bärlager med grus på ungefär 10 cm i djup. Avslutningsvis placerar du ett lager av gårdsgrus ovanpå det hela. Kratta gärna ut gruset för att snygga till gången och säkerställ att den har en jämn fördelning av grus.

webmaster