Lär dig mer om mingelmat

Att fira en födelsedag innebär oftast att man vill hinna med att äta gott samtidigt som man minglar runt och pratar med de olika gästerna på festen. Mingelmat är ett trevligt koncept för att få till en riktig härlig feststämning.

Kärt barn har många namn

Bara genom att besöka fem-sex olika restauranger som erbjuder mingelmat i Stockholm så hittas en rad olika lösningar, maträtter och namn på denna form av mat. Inom plockmat hittas exempelvis lockmat, snittar, canapéer m fl. Det som kännetecknar mingelmaten är att det ska gå enkelt att plocka på olika läckra smårätter på sin tallrik för att sedan kunna mingla runt och umgås.

Minilexikon för mingelmat

Exempel på ord som kan vara bra att känna till när man navigerar bland menyerna från olika företag.

  • Canapéer – läckra munsbitar med exklusivt pålägg
  • Snittar – små smörgåsar, kan tex vara av tunnbrödrullar som skivats
  • Minitartaletter – mördegsskålar fyllda med önskat val
  • Minibouchéer- bakelser fyllda med önskat val. Passar för krämigt innehåll
  • Friterade knyten- ofta med lite mer matigt innehåll.

Antalet styr urvalet

Hos flera av företagen i Stockholm hittar man miniantal för beställningen. Minimiantalet kan vara olika om man beställer en vardag eller en helgdag. Man får även ha med i beräkningen att företaget behöver några dagar mer på sig att leverera en större beställning. Planera alltså i god tid hur många gäster det handlar om och vilket datum det ska levereras.

Planering av åtgång

Om födelsedagen blir i form av öppet hus så stannar varje gäst lite kortare stund än om de bjuds in till en hel födelsedagsfest. Ett av företagen ger en tydlig och bra tumregel. Man kan beräkna 3 – 4 bitar mingelmat om gästen förväntas stanna en kort stund, som vid öppet hus. Till ett cocktailparty kan man beräkna 6 – 8 bitar och för en hel festkväll behövs cirka 10 – 11 bitar.

Uppläggningsfat och tallrikar

När mingelmaten levereras kommer den upplagd få fat, men önskas andra alternativ så kan det löna sig att jämföra olika företag. Någon av företagen vi tittade på kunde erbjuda till exempel korgar, vackra silverfat eller träbrädor med vackert brända kanter. Ett annat företag i Stockholm väljer att leverera sin mingelmat på vackert färgat Matteusporslin.

Tallrikar till gästerna går också att variera alltifrån engångsartiklar till vackert glas eller porslin.
Några av företagen erbjuder en speciell mingeltallrik med plats för ett vinglas vilket underlättar för gästerna att mingla runt.

webmaster