Hyra eller köpa byggnadsställning

Vänersborg: När huset eller garaget ska målas/renoveras är det viktigt att tänka på säkerhet och funktion. Bör byggnadsställningar köpas eller räcker det med att hyra? Det beror på hur länge du behöver dem samt dess storlek. I Vänersborg finns ett par uthyrningsföretag som hyr ut byggnadsställningar. Främst är det byggföretag som hyr dessa som ett komplement till deras egen utrustning. Genom att även montering kan beställas kan uthyrningsföretaget både hyra ut och montera dessa till att hantverkarna ska genomföra sitt jobb. Men självklart kan även privatpersoner kontakta dessa företag och hyra passande ställning till det projekt som ska utföras.

Större byggställningar – Hyra

Bor du i en villa med två våningar och ska måla om fasaden? Då kommer det behövas en relativt stor ställning vilket har högt inköpspris. Detta åtminstone om målningen ska gå snabbt och enkelt. Det går visserligen med mindre ställningar men i detta fall behöver den förflyttas om och om igen eftersom de inte täcker hela fasaden. En ställning som är enkel i sitt utförande och ca 2 meter bred kostar ca 5000 kr i en byggaffär i Vänersborg. Önskas bredare blir det betydligt dyrare och hyresalternativet blir mer lönsamt.

Enkel byggställning – Köp om den ska användas regelbundet

Som villaägare kan det vara bekvämt att kunna komma upp på taket för att ta bort grenar, göra enklare renoveringar eller kontrollera skorstenen. Det finns därmed en fördel att alltid ha enklare byggnadsställningar hemma. Det handlar då om prismodellen 5 – 10 000 kr. När sedan en takrenovering behöver ske och säkerhet önskas kring hela taket får större ställningar hyras in.

Hyra av privatperson – eller företag?

Via webbportaler på nätet kan privatpersoner hyra ut egna verktyg och maskiner. En av dessa vänder sig mot Vänersborg och låter privatpersoner alltså hyra ut exempelvis byggnadsställningar. Är det en väg att gå för att hyra billigare? Både ja och nej. Företag som säljer eller hyr ut byggnadsställningar har höga krav på sig. Det innebär exempelvis att prefabricerade ställningar samt de kopplingar som passar dessa ska vara typkontrollerade. Det ska ställas mot att hyra från en privatperson där uthyraren inte har samma krav på sig. Dessutom är det svårare att dra en tvist till ARN om tvisten är mellan två privatpersoner. Det krävs nämligen att det är en tvist mellan ett företag och en privatperson för att de ska se på ärendet.

webmaster