Författare som krönikör

Fredrik Virtanen är mest känd för sin roll som journalist hos Aftonbladet där han skrev ledaren. Han har dessutom givit ut två egna böcker; Kraschad som utkom 2009 samt Olyckligt kär i ingen speciell, 2006. Kraschad är en bok som handlar om Virtanens egna erfarenheter om att förlora enormt mycket pengar på snabba aktieaffärer. Boken rör hösten 2008 då börsen kraschade totalt och hundratals miljarder kronor bara försvann inom loppet av några få dagar. Själv förlorade Virtanen över en miljon. Boken handlar dels om börskraschen och dels om hans mående efteråt. Hur ångesten långsamt tog över hans liv och illamåendet kröp sig på.

I den andra boken, Olyckligt kär i ingen speciell, visar Virtanen starkt prov på sin poetiska ådra. Boken handlar om musik, nöje och storstaden. Och om kärlek såklart. Men vem är egentligen Fredrik, mannen bakom två populära böcker och den framgångsrika talkshowen Studio Virtanen? Fredrik Virtanen är från Motala och föddes 1971 den 15:e november. I sitt liv har utbildat sig vid Fridhems folkhögskola och därefter påbörjades hans journalistiska yrke. Först ut hamnade han på Östgöta Correspondenten för att därefter få jobb som nöjesskribent och krönikör hos Aftonbladet. För tidningen jobbade han åren 1994-2017. För Aftonbladet var han dessutom New York-korrespondent under tre år och han var även redaktör för Puls, Aftonbladets fredagsbilaga. Dessutom syntes han alltid i tidningens ledare mellan 2011 och 2017. Att Fredrik gillar att skriva råder det inga tvivel om. När rökförbudet trädde i kraft i restaurangvärlden år 2005 började Fredrik Virtanen leda kampanjen ”Fimpa!”, även denna för Aftonbladet. Han drev då en blogg om att sluta röka och hur det gick och kändes.

Men Fredrik Virtanen har inte bara skrivit bloggar och i tidningar. Han har dessutom gjort radio. Under 2012 var han med i åtta söndagsmorgnar för P4. Han hade radioprogrammet ”Virtanen med” där han intervjuade personer som Ewa Fröling, Morgan Alling, Stefan Löfven och Tommy Körberg, för att nämna några. Under två timmar intervjuade Virtanen personerna. Ibland gjorde han även program i P4 under fredagar. Bland annat tillsammans med Kikki Danielsson. Som du säkert förstår så gillar Fredrik Virtanen att höras och synas. Så att han dessutom gjort teater är knappast förvånande. Han är författare till monologen ”Vapenvila” som visades första gången 19:e augusti 2016. Monologen framfördes på Teatern under bron.

Fredrik Virtanen, privatliv

Fredrik Virtanen är gift med Karolina Ramqvist, även hon en journalist, manusförfattare och författare. Tillsammans har paret barn. Karolina Ramqvist föddes 1976 den 8:e november i Göteborg, hon är dock uppväxt i Nacka. Karolina har jobbat för stora tidningar som bland annat Dagens Nyheter där hon jobbade som kritiker. Dessutom var hon chefredaktör för Arena, en vänsterpolitisk kulturskrift som var verksam mellan 1993 och 2017. Karolina är dessutom en omtyckt författare, hon har gett ut flera romaner, noveller och essäer som blivit översatta till flera språk. Kanske har du sett Jane Magnussons prisbelönta kortfilm Cupcake? Gissa vem som skrivit manuset? Precis, Karolina.

admin