Fem takmaterial – fördelar och nackdelar

Ska du lägga om tak, eller kanske lägga ett helt nytt tak? Ett av de första valen du gör är att välja takmaterial. Det finns fördelar och nackdelar med alla. Takets uppgift är att skydda mot kyla, värme och regn. Dessutom ger det huset karaktär. Fråga dig själv vad som är viktigast för dig. Ska taket hålla länge, kanske en livstid? Ska det vara praktiskt och underhållsfritt? Vackert? Billigt? Kanske lätt att lägga? Här ger vi dig några alternativ på takmaterial. Kontakta en erfaren takläggare i Sollentuna om du behöver rådgivning inför ditt val.

 • Ytpapp
  Passar till: Uthus och andra mindre hus med platt tak
  Stil: Enkel
  Fördel: Enkelt att lägga själv, lätt att lägga, lätt
  Nackdel: Inte lika hållbart mot väder och vind, behöver underhållasTakpapp är egentligen ett undertak, det som läggs under andra takmaterial. Men är det välgjort så duger det som eget tak. Tjärningen förstärker ytterligare men är inte nödvändig. Inte all material passar på platt tak, men takpapp gör det. Takpapp är inte lika hållbart som t ex lertegel, därför passar det enkla hus, som friggebodar. Tänk bara på att taket bör hålla för tung snö. Takpapp är relativt billigt och ett bra tak att börja med för en ovan takläggare. Väljer du solpaneler är ytpapp ett bra underlag.
 • Takshingel
  Passar till: alla typer av tak
  Stil: modern
  Fördel: billigt, enkelt att lägga, lätt material
  Nackdel: Halkfritt vilket gör att snö ligger kvarTakshingel är ett ganska nytt takmaterial som är en slags utveckling av underhållsfritt takpapp. Men det har på flera sätt gjorts hållbarare än takpapp. Takshingel består av en glasfiberväv som impregnerats med asfalt, liknande tjärpapp. Den är dessutom självklistrande och därmed lätt att lägga. Takshingel har ofta ett ytskikt av krossad skiffersten vilket gör den till ett vackert och modernt takmaterial.
 • Plåttak
  Passar till: Alla typer av tak
  Stil: Varierande
  Fördel: Lätt och hållbart material, passar många olika tak och stilar
  Nackdel: Svårt att lägga själv, orsakar snöras, skapar ett väldans oväsen vid kraftiga regn, dyrt.Plåt är ett hållbart material som har används som takmaterial i många decennier, vem har inte hört talas om musikalen Katt på hett plåttak från 1940-talet? Förr användes det mest till enklare hus, som garage och fabriksbyggnader, och till utbyggnader. Idag är plåt ett modernt takmaterial som passar de flesta stilar och taklutningar, men det är viktigt att skarvarna svetsas ordentligt för att taket inte ska läcka. Faller mycket snö i området kan man komplettera med snörasskydd. Behöver du hjälp med takläggning? I Sollentuna finns den erfarenhet du söker.
 • Lertegel
  Passar till: Tak med lutning
  Stil: Byggnadsvård, hus i kulturbygd
  Fördel: Hållbart, vackert. Passar olika lutningar
  Nackdel: Tungt, dyrtLertegel är ett vackert naturmaterial som skapar liv och variation. Är underarbetet riktigt gjort håller ett tak med lertegelpannor länge, kanske mer än en livstid. De vågformade tegelpannorna har tillverkats på samma sätt i decennier i hela Europa, och får sin unika färg av lerans sammansättning. Teglet läggs omlott på ett underlag av takpapp på tak med lutning. En skicklig takläggare kan lägga ett vackert lertegel på hustak med olika lutningar och utskjutningar. De flesta takpannor ser likadana ut och går en takpanna sönder är det enkelt att avlägsna den och skjuta in en ny i dess ställe. Är du ovan på att lägga tak kan du anlita en erfaren takläggare i Sollentuna.
 • Betongplattor
  Passar till: Tak med lutning
  Stil: Enkel eller modern
  Fördel: Lättare än takpannor, enkelt att lägga, billigt
  Nackdel: Inte lika hållbart och vackert levande som tegeltakBetongplattor ser till formen ut som taktegel och är lika hållbart, men materialet är enklare och därmed billigare. Det har traditionellt sett använts på enklare hus med höga krav på hållbarhet. Liksom för tegelpannor gäller att taket måste ha ett undertak, t ex av takpapp.

webmaster