Distansutbildning är det framtidens lärande?

Redan på 40-talet gick det att gå distansutbildning – då med brev. Men när digitala lösningar kom snarast ”exploderade” utbud, efterfrågan och möjligheterna till utbildning. Flera portaler erbjuder idag distansutbildning på abonnemang. Ett prisvärt sätt att få individanpassad utbildning – helt efter eget behov.

Digitalt, flexibelt och tillgängligt kan sammanfatta distansutbildning på abonnemang. Ett passande upplägg för de som vill få spetskompetens inom ett flertal områden utan att lägga för stor summa på utbildningen. För företag är det därmed extremt kostnadseffektivt då de anställda kan gå utvalda kurser utifrån eget intresse – när de själva har tid.

Så fungerar distansutbildning på abonnemang

De företag som erbjuder denna utbildningslösning har en mängd olika utbildningar i videoformat på sin hemsida. En del är helt fristående medan andra består av en serie av föreläsningar och övningar. Antingen köps en enda kurs eller så köps ett abonnemang som innebär att man får tillgång till samtliga kurser i exempelvis 12 månader. Under dessa månader kan man alltså gå hur många kurser som helst av utbudet samt även de kurser som tillkommer under denna tid.

För privatpersoner som väljer denna väg finns flera fördelar:

  • Se videon hur många gånger som helst
  • Utbildning exakt när du vill
  • Teckna abonnemang idag – välj kurser om 11 månader efter vad du har intresse för då

För företag skapas ytterligare fördelar:

  • Kostnadseffektivt
    Ska 15 personer åka iväg på en föreläsning blir det generellt mycket dyrare än att köpa kursen via videoformat. Dessutom är man säker på att alla får ta del av informationen då de själva kan välja när de ska ta tiden för att se utbildningen. En del kanske gör det hemma medan andra gör det på arbetsplatsen. På mobilen, datorn eller surfplattan – tillgängligheten är stor.
  • Individanpassat
    Alla är inte intresserade av exakt samma saker. Ibland måste visserligen alla på arbetsplatsen ha grundläggande utbildning inom vissa saker men de som vill fördjupa sig ska även ha möjlighet till det. Genom distansutbildning på abonnemang kan de anställda helt själv välja vilka kurser de är intresserade av. Istället för att sätta av en speciell summa per år för utbildning så kan företaget istället ge de anställda en viss tid under ordinarie arbetstid. Tid som de får använda till att utbilda sig med befintligt videomaterial via distansutbildning.

webmaster