Allt du behöver veta om taktvätt

Visste du att du som villaägare bör genomföra en taktvätt då och då? Detta eftersom taket ständigt utsätts för stora påfrestningar, som i det långa loppet kan leda till skador. I det svenska klimatet är det till exempel väldigt vanligt med påväxt i form av mossa och alger och den som inte gör något åt det kan bland annat drabbas av omfattande fuktskador.

Därför är taktvätt ett viktigt underhållsarbete

Taktvätt kan ses som ett viktigt underhållsarbete på alla typer av hus och byggnader. Det kan nästan liknas vid att måla om fasaden – det ger en rejäl uppfräschning på utsidan samtidigt som det även ger ett skydd mot väder och vind.

En taktvätt är alltså inte viktig bara för att få taket att se fräschare ut, det kommer även att öka livslängden. Olika typer av påväxt kan nämligen ställa till stor skada och det ger onödigt slitage.

Mossa har till exempel god förmåga att suga åt sig fukt. Mossa och annan typ av påväxt och smuts, tillsammans med växlande väderlek, kan på sikt leda till mögel. När det blir kallt ute kan fukten i mossan dessutom frysa, vilket kan leda till att tegel- och betongpannor spricker.

Kort och gott finns flera orsaker till att tvätta taket med jämna mellanrum och det är viktigt att det inte går för långt tid mellan gångerna. Rådet är att se över sitt tak minst en gång per år men hur ofta det faktiskt behöver rengöras varierar beroende på flera faktorer:

  • Takmaterial
  • Omgivning och miljö
  • Takets ålder

Tvätta taket själv eller anlita företag

Det går att genomföra en taktvätt på egen hand och det finns speciella medel att använda sig av, till exempel för att bli av med påväxt. Här är det dock viktigt att dels tänka på säkerheten, dels se till att genomföra arbetet på ett korrekt och säkert sätt. Görs många fel finns en risk att det ställer till mer skada än nytta.

Ett annat alternativ är att anlita ett företag som ägnar sig åt taktvätt och andra takarbeten. På så vis går det att känna sig trygg i att jobbet utförs på rätt sätt. En del av dessa företag erbjuder även ytbehandlingar efter tvätten, vilket gör taket mer motståndskraftigt mot påväxt av olika slag.

webmaster