Hur gammalt ett spa är kanske inte är den faktor som ska väga tyngst i val av val av spaanläggning. Men samtidigt ger en lång historia respekt. Dessutom brukar de som ligger i gamla byggnader kunna bjuda på en miljö som inte kan hittas i nybyggda byggnader. Sett till historia gällande spaanläggningar i Göteborg vinner till största sannolikhet Hagabadet.
Så började det
År 1869 fick staden Göteborg en ansenlig summa från Sven Renström. Tanken var att pengarna skulle gå till ”snyggheten, sundheten och hälsovården”. En del av pengarna användes därefter till att bygga upp Renströmska badet (Renströmska bad- och tvättanstalten) vilket kunde invigas sju år efter att pengarna donerades.
Men Hagabadet har egentligen en något längre historia än så. Orsaken till att pengarna just användes till ett badhus är en koleraepidemi som tog sina första dödsoffer i Göteborg år 1834. Den dödliga sjukdomen spred sig snabbt och det tog bara ett par veckor så hade cirka 10% av befolkningen kolera. Ingen visste vad man kunde göra för att stoppa framfarten.
Lösningen upptäcktes av en engelsk läkare. Något som idag kan ses som en självklarhet var inte självklart på den tiden, så det var lite av en aha-upplevelse när det bevisades att renlighet var vägen mot att stoppa epidemin. Rent vatten och ren hygien var vad som krävdes. Därmed började det byggas badhus överallt i Europa där koleran härjade. Europas största badhus byggdes i Bucharest och utöver det byggdes det badhus i många andra populära städer i europa som hamnstaden Gdynia, kärlekens stad Paris och berlin.
I detta läge får alltså kommunen en stor summa pengar som ska gå till hälsovården på något sätt. Att det då blev ett badhus är inte alls oväntat.
SPA & Weekend går hand i hand
Idag är det många som går till Hagabadet för att känna sig snyggare, bli sundare och hälsosammare. Förhoppningsvis ler Sven Renström i sin grav med tanke på att hans önskemål verkligen blivit verklighet.