Jobba som bussförare

Jobba som bussförare

Att köra buss är ett roligt jobb för den som gillar service och kontakt med många människor. Konkurrensen bland jobben är låg och det är rent av brist på yrkesförare på många platser i landet. Hos olika bussföretag finns en stor efterfrågan och vill man utbilda sig kan man göra det redan på gymnasiet, annars finns även möjlighet via Komvux.

Olika bussföretag

Det finns flera olika sorters bussföretag i Sverige, både kommunala och privata. Vill man så kan man köra vanlig linjetrafik vilket innebär liknande turer varje dag eller föredrar man mer varierande körningar kan man jobba inom turism och beställningsturer. Vanliga körningar kan då vara för skolresor eller utflyktsresor för pensionärer.

Det finns också många företag man kan jobba för utomlands, till exempel inom transfer mellan flygplats och hotell eller turistutflykter.

Vem passar som bussförare?

För att jobba hos ett bussföretag är det viktigt att man är serviceinriktad eftersom jobbet innebär att man möter många passagerare varje dag. Det är också av stor vikt att vara både flexibel och stresstålig men samtidigt kunna ta stort ansvar och vara noggrann. Som förare ansvarar man för passagerarnas säkerhet och att dom ska komma fram på utsatt tid.

Utbildning

För att utbilda sig till bussförare kan man gå fordons- och transportprogrammet på gymnasiet. Vill man utbilda sig senare i livet kan man gå en utbildning via Komvux men då finns krav på att man måste fyllt 21 år, ha svenskt körkort för personbil samt att man måste ha fullföljt sin tidigare gymnasieutbildning. Utbildningen via Komvux finns på flera platser i landet. Att köra buss kräver även ett yrkeskompetensbevis som måste förnyas vart femte år, därefter ser det bussföretag man jobbar för till att de anställda får fortbildning och ett nytt bevis.

Hur ser framtiden ut?

Pensionsavgångarna är stora inom yrket och framtidsutsikterna för den som vill jobba med att köra är så ledes goda. Konkurrensen om jobben kommer vara fortsatt låg åtminstone under dom kommande fem åren. Är man utbildad kan man även arbeta inom färdtjänst där det också finns ett behov av yrkeskunniga förare.

Tack vare de många pensionsavgångarna inom yrket finns det goda chanser för den som känner sig manad att jobba som chaufför. Jobba kommunala eller privat, kör långa turer eller bara inne i städer. Även om man mestadels sitter bakom ratten kan det vara både ett varierande och socialt yrke.

admin