Hur blir man en elektriker?

Som elektriker i Bollnäs sysslar man med olika typer av elarbeten och utför elinstallationer och reparationer av varierande slag, vilket även gäller i alla andra städer. Som i alla branscher finns det ett flertal inriktningar när det kommer till just elektriker och deras arbetsuppgifter, något som du själv kan vara med och påverka för att hitta den riktning som just du trivs i. Om du är intresserad av att bli elektriker finns det goda möjligheter att hitta rätt, där du bara behöver börja med att studera yrket för att sen ta dig ut i arbetslivet och trampa vidare i din takt. Många underskattar elektriker som yrkeskategori och tror att det är ett sånt där enkelt jobb som alla kan få, men riktigt så är det faktiskt inte. Så vad krävs egentligen för att du ska bli elektriker, och hur gör man

Vad gör en elektriker?

I och med att en elektriker har ett rätt mångsidigt och varierande jobb på många sätt och vis kan det kännas lite förvirrande just när det kommer till det här om vad exempelvis en elektriker i Bollnäs sysslar med om dagarna. Det är inte helt ovanligt att man underskattar deras arbetsuppgifter och tror att de bara går småfixar hela dagarna, att de skruvar lite där och pillar lite där. Men, faktum är att en elektriker har väldigt mycket ansvar i sitt arbete, inte minst med tanke på att de faktiskt är en av få yrkesgrupper som har så stor påverkan på samhällets tillvaro och möjlighet att fortsätta i det vanliga tempot.

Det är inte en överdrift att säga att elektriker lyser upp och håller igång samhället, för utan el stannar vi ju upp! Beroende på vilken typ av elektriker du arbetar som och vad just ditt ansvarsområde är så kan arbetet variera rätt rejält. Att jobba som elektriker kan innebära allt från att du måste byta ett helt elsystem i ett hus eller sätta upp spottar på ett kontor, till att du ansvarar för en solcellsanläggning eller bygger på en ny robot. Arbetet är socialt, utåtriktat och utvecklande i vilket fall som helst, och trots fokus på installation och reparation finns goda möjligheter att rikta in sig på den vägen som just du är intresserad av att syssla med.

 

Vad krävs för att bli elektriker?

För att få arbeta som elektriker i Bollnäs, eller i någon annan stad av intresse, och bli behörig att handskas med olika typer av elarbeten, installationer och reparationer krävs det att du går en utbildning om just el. Ett väldigt vanligt alternativ är att man väljer denna utbildning under sin gymnasietid, där man då med fördel bör satsa på El- och energiprogrammet med fokus på elteknik.

Det må låta som en krånglig och omfattande inriktning just med tanke på att den fokuserar väldigt direkt mot elteknik, men faktum är att det till största del inte skiljer sig så mycket från andra gymnasiala utbildningar.

Fördelen är dock att det är ett yrkesförberedande program vilket innebär att du direkt får behörighet att jobba i branschen efter din examen, samt att det skarpa fokuset på den exakta inriktningen kommer gynna dig i din arbetsutveckling.

Skulle du inte ha gått detta på gymnasiet men ändå vill ta dig in på vägen mot att bli elektriker finns det alla möjligheter att läsa det på annat håll. Efter den grundläggande utbildningen som ger behörighet att utföra olika elarbeten kan du också själv välja att läsa vidare och rikta in dig på en viss nisch eller ett intresse i yrket. Att bli elektriker är inte svårare än något annat yrke, men det krävs vissa delmål och steg i utvecklingen för att du just ska få jobba som behörig elektriker!

webmaster