Färskt vatten samt kolsyra

Älskar du också kolsyrat vatten? Många upplever att det känns lite festligare att servera bubbelvatten än att ställa fram en kanna med kranvatten. Men frågan är, är det verkligen hälsosamt att dricka kolsyrat vatten? Man har gjort en rad olika forskningar och tester på ämnet, bland annat för att se huruvida tänderna tål kolsyrat vatten eller inte. Kanske har du själv varit med om att tandläkaren avråder från bubbelvatten? Man har märkt att kolsyrat vatten skadar emaljen på tänderna, dock extremt lite och absolut inte i närheten så mycket som läsk gör. Dock kan det vara skadligt om du dricker orimliga mängder varje dag.

För att skapa bubblor i vattnet tillsätter man koldioxid i gasform, men det är inte allt man gör. Vanligtvis innehåller kolsyrat vatten man köper även mer salt än vanligt kranvatten. Detta är något man tillsätter för att göra smaken bättre. Det kan vara bra att ha i åtanke om du inte ska äta mycket salt.

Fördelar med kolsyrat vatten

Även om kolsyrat vatten innehåller mer salt samt har ett surare pH-värde än normalt kranvatten finns det faktiskt en hel del bra saker också. Till exempel har kolsyrat vatten visat sig h a god effekt på matsmältningsförmågan. Om du dessutom skulle ha problem med att svälja kan det kännas lättare när du dricker kolsyrat vatten. Även personer som lider av halsbränna kan uppleva att det känns skönt med kolsyrat vatten eftersom det liksom kliar svalget.

Andra intressanta studier som gjorts är när 72 personer som hade för vana att harkla sig började dricka iskallt kolsyrat vatten. I 63 % av fallen upplevde personer en stor förbättring, särskilt de som hade de värsta symptomen innan. Om du vill äta mindre men inte känna dig hungrig kan det också hjälpa att dricka kolsyrat vatten eftersom det fyller upp magen på ett annat sätt än vanligt kranvatten. Det finns massvis av studier att ta del av och läsa om du är intresserad av att veta mer om hur kolsyrat vatten verkar på människor med olika problem. Till exempel finns mycket intressant läsning om ämnet hos Epoch Times. Idag kan du även hitta smaksatt kolsyrat vatten utan socker, till exempel från både Ramlösa och LOKA.

webmaster